Кокошкарник

У дома!
 
ИндексРегистрирайте сеВход

Share | 
 

 Именни дни прз м.Юли

Go down 
АвторСъобщение
jasta_prasta
Admin
avatar

Брой мнения : 33
Join date : 10.07.2009
Age : 43
Местожителство : интернет

ПисанеЗаглавие: Именни дни прз м.Юли   Нед Юли 12, 2009 12:08 pm

1 юли

СВЕТИ ВРАЧ

Именници: Козма, Кyзман, Дамян, Красимир, Красимирa, Красинa

Народен празник на всички лечители, врачки, баячки и билкари

5 юли

ЛЕТЕН АТАНАСОВДЕН

Именници: Атанас, Атанаска

Обредна трапеза: прясна пита, кокошка, в някои райони-курбан

7 юли

Именници: Недялко, Недялкa, Недa

11 юли

Именници: Олег, Олгa, Оля

15 юли

Именници: Владa, Владимир

16 юли

Именници: Юлия, Юлиян, Юлиянa

17 юли

Именници: Марин, Марина


15, 16 и 17 юли

ГОРЕЩНИЦИ

Блъсъци, Чурици, Германовци, Чурлига, Пърлига, Марина огнена, Опалена Мария, Чурута -­ в традиционния народен календар празници, свързани с огнената стихия.
Смятат се за най-горещите дни на лятото. Имат езически произход и са свързани с култа към огъня.
През Горещниците не се ходи на нива, не се работи, не се ходи пеш, не се пече хляб за опазване на труда от огнени стихии и градушки.
През първия ден огънят в огнището се угася, а на третия ден, чрез специален обред, се пали един общ нов, жив, млад огън, от който всеки подновява огъня в своя дом.
Горещниците се празнуват най-много от ковачи, хлебари, калайджии и др., които работят с огън.
Съществува вярване, че който се окъпе по време на Горещниците в лековити води, не се разболява през годината.
През 3-те поредни дни се гадае какво ще бъде времето в началните месеци на идната година (януари, февруари и март).
В Родопите и Странджа, както и по течението на реките Струма и Места, третият от дните се почита в чест на св. Марина като господарка на змиите.

В християнската религия на 17 юли почитат св. Марина -­ дъщеря на езически жрец, живяла през III в. От 12-год. възраст тя се отдава на християнската вяра. Въпреки жестоките мъчения не се отказва от нея и е канонизирана за светица.


20 юли

ИЛИНДЕН

Именници: Илия, Илиян, Илияна, Илko, Илka

Св. Илия ­ един от празниците за предпазване от гръм и градушка.
Съществува народно вярване, че светецът е заповедник на гръмотевиците.
В народните представи св. Илия се разхожда по небето със златна колесница и търси да убие ламята, която пасе житата. Той хвърля по нея огнени стрели, при което се получават гръмотевицата и светкавицата. Когато пък има светкавица без гръм, това е огън, който излиза от ноздрите на конете, впрегнати в колесницата му.
На празника се коли курбан -­ най-старият петел.
В планинските райони на Южна България Илинден се чества много тържествено. Устройват се и селски сборове и курбани. Този ден е избран за патронен празник на кожарите, кожухарите, самарджиите и керемидарите.

В християнската религия св. Илия (IX в.пр.н.е.) е юдейски пророк, горещ привърженик на Йехова и враг на жреците, изпълняващи древния култ към бог Ваал. Описанията на св. Илия в Стария завет го представят като аскет скитник и последовател на единния Бог. Централен момент в биографията на светеца е предизвиканото от него двуборство между Йехова и Ваал. Илия предрича на израилския цар Ахав голяма суша. След поднасяне на жертва и молба от страна на св. Илия за изпращане свише огън, събраният народ пада ничком и признава за единствен свой бог Йехова, след което Бог изпраща дъжд. По-нататък пророчеството е, че Елисей ще срещне св. Илия и ще стане негов последовател, а Илия след смъртта си ще се възнесе на небето с огнена колесница, теглена от 4 коня. Затова в иконографията той е рисуван по този начин. На самия празник се прави молебен за дъжд и плодородие.

22 юли

Именници: Магда, Магдалeна


25 юли

Именници: Анна, Янa, Eнko

26 юли

Именници: Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкевa

27 юли

ПАНТЕЛЕЙ

Именници: Пантaлей, Дoбрa, Дoбрин, Дoбринa

Пантелей пътник, Воден Пантелей ­- народен празник, свързан с поверието, че на този ден може да се случат лоши работи, ако не се спазва обичаят жените да не подхващат работа, за да не се разболее някой в семейството.
Слепи и болни посещават лековити извори и обричат курбани за здраве.
Названието Пантелей пътник идва от наблюдението, че на този ден прелетните птици започват да се събират на ята и да се готвят за дълъг път.
Воден Пантелей е свързан с поверието, че светецът св. Пантелеймон, на когото е наречен празникът, е господар на силните поройни дъждове и наводненията. То е типично най-вече за Странджанския регион, където много от аязмата и параклисите носят името на светеца. Тук, както и в Родопите, той се почита като светец-лечител.

В православния календар се чества св. великомъченик Пантелеймон, роден в гр. Никомидия. Заради вярата си е подложен на жестоки мъчения и през 305 г. е посечен с нож от хората на имп. Максимилиян. Преданието гласи, че вместо кръв от тялото му потекло мляко.


30 юли

Именници: Евдоким, Евдокия
Върнете се в началото Go down
 
Именни дни прз м.Юли
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
Кокошкарник :: ПРАЗНИЦИ :: ИМЕН ДЕН-
Идете на: